To związek chemiczny składający się z wielu cząsteczek – jego masa cząsteczkowa może osiągać nawet kilka milionów. Białka można znaleźć w każdym żywym organizmie jak i w wirusach.
Rybosomy są miejscem gdzie dochodzi do syntezy białek. Budują je gównie reszty aminokwasów, które łączą wiązania peptydowe (-CONH-). Takich łańcuchów zazwyczaj jest kilka. Co więcej, białka mają charakter obojnaczy. Oznacza to, że występują jednocześnie grupy zasadowe jak i kwasowe – COOH.
Ze względu na budowę, białka dzielimy na proste i złożone. Do pierwszych należą m.in. protaminy, histony, a do drugich fosforoproteidy, glikoproteidy.
Białko nie ma dokładnie sprecyzowanej temperatury topnienia. Podczas podgrzewania w roztworze ulegają nieodwracalnej denaturacji. Denaturacja to proces ścinania włókien białka. Ponadto są one rozpuszczalne w wodzie i tworzą z wodą wiązania. Taki proces nazwano hydratacją.
W organizmie białka pełnią wiele ważnych funkcji. Są buforami, regulatorami, transportują hemoglobinę, magazynują, kontrolują system immunologiczny, odpowiadają za przyleganie komórek, przenikalność błon a przede wszystkim przekazują impulsy nerwowe.