Maraska to nic innego, jak wisienka, którą wykonuje się z syropu lub ewentualnie z likieru. Najczęściej jest ona czerwona. Lecz można ją również spotkać w kolorze zielonym, żółtym, a nawet- niebieskim. To idealny sposób na to, by urozmaicić pod względem smakowym i kolorystycznym przygotowywane przez nas napoje.
Maraska bardzo często wykorzystywana bywa do ozdabiania różnorodnych napojów czy drinków. Najczęściej dodaje się ją do drinka zamiast plasterka pomarańczy czy też limonki. Jest doskonałą alternatywa dla naturalnych dodatków w postaci wisienek, które przecież nie są dla nas dostępne przez cały rok. Maraskę można również łączyć z wieloma innymi dodatkami. Najczęściej dekoracja, poza maraską, złożona jest z liści mięty, truskawek, malin, plastrów mango, plasterków cytryny, plasterków limonki, a nawet kawałków melona czy ananasa.
Każdy na pewno widział kiedyś maraskę, chociaż określenie to nie jest dość dobrze przez nas znane. Mogliśmy ją nawet próbować, a po prostu nie zwróciliśmy uwagi na to, że jest to „sztuczna” wisienka. Jednak ta forma przystrajania deserów czy drinków staje się coraz bardziej popularna i coraz częściej wykorzystywana w wielu restauracjach.